Tuotanto

Tilan tuotantosuunnassa on tapahtunut muutoksia vuosien varrella. Lypsykarja vaihtui emolehmiin 1970-luvun lopulla. Tällä hetkellä tuotamme laadukkaita pihvisonnivasikoita jatkokasvattajille sekä pihvilihaa suoramyyntiin. Lisäksi tilalla harjoitetaan metsätaloutta.

Emolehmätuotanto on luonnollinen karjankasvatusmuoto. Emolehmä synnyttää vasikan joka vuosi ja imettää sitä, kunnes vasikka on noin puolivuotias. Tämän jälkeen vasikka vieroitetaan emostaan. Meiltä sonnivasikat lähtevät jatkokasvatukseen toiselle tilalle ja lehmävasikat jäävät kotiin kasvamaan. Meidän tilallamme suurin osa vasikoista syntyy keväällä. Pieni emolehmäryhmä poikii elo-syyskuussa.

Syyspoikivat emot metsälaitumella ja isäntäväeltä vähän herkkuja silloin tälloin.

Keväästä syksyyn, toukokuusta lokakuuhun, emot ja vasikat laiduntavat metsälaitumilla ja lähipelloillla. Syksyllä vasikoiden vieroituksesta alkaa sisäruokintakausi pihatossa. Tarjolla on mahan täydeltä korsirehua ja lämmitetyistä juomakupeista raikasta vettä. Tietenkin täydennettynä kivennäisrehulla ja suolakivillä.

Meidän ”vauhtiville”-lehmämme johdattaa laumaa seuraavalle laitumelle.

Laidunkaudella emojen ja vasikoiden kanssa on siitossonni, joka astuu lehmät ja hiehot kesän kuluessa. Meillä sonnit päästetään kesälaitumelle emojen kanssa hengailemaan muutamaa päivää ennen juhannusta. Näin kevään poikimiset ajoittuvat pääosin huhtikuulle. Uusi tiinehtyminen onkin tärkeä asia emolehmätuotannossa.

Tilamme tuotannon perustana on laiduntamisen maksimointi. Karjarakennus on kesällä tyhjä, koska kaikki eläimemme ovat vapaasti laitumella ja luonnonmukaisesti laumassa. Noin sata hehtaaria metsää ja peltoa on aidattu eläintemme laitumeksi. Laidunalueisiin kuuluu myös hakamaata ja rantaniittyä. Emolehmämme ovat pääosin useamman liharodun risteytyksiä. Tilamme sonnit ovat kantakirjattuja ja puhdasrotuisia. Tällä hetkellä siitossonneinamme ovat nuori herra Falun (charolais) ja hiehosonnina Harley (aberdeen angus).

Tässä Falun on suorittanut kiimantarkkailua 🙂 turpa törröllään.

Eläinten terveys on meille tärkeä asia. Olemme tehneet eläinlääkärin kanssa nautatilan terveydenhuoltosopimuksen.  Kirjaamme kaikki eläinten hoidot Nasevaan.